Energie kosten blijven stijgen

Stegen de energiekosten in 2018 al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten je nog meer betalen voor je stroom. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 maar liefst 360 euro meer betalen. De oorzaak: stijgende tarieven en fors hogere belastingen.

 

 

Eneco, één van de drie grote spelers op de energiemarkt, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs.                                                                                                                
* Gas wordt 7 cent per kubieke meter duurder                                                                                                         
*  Stroom drie cent per kilowattuur 

Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 340 euro extra kwijt. De netbeheerskosten stijgen eveneens: 7 euro meer. Een lichtpuntje: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.

De prijs van stroom lijkt verder te worden opgedreven doordat onze Belgische buren meer stroom inkopen uit Nederland, nu hun kerncentrales door problemen stil liggen.

'Duurzame' energie’

De belasting op energie neemt ook toe. De gastaks neemt bijvoorbeeld toe met 54 euro op jaarbasis. De zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ - bedoeld om de overgang op groene energie te betalen - groeit met 68 euro. Het kabinet verlaagt verder de belastingvermindering op energie: huishoudens krijgen daardoor volgend jaar 61 euro minder korting. Dit zijn maatregelen bedoeld om het zogenaamd ''klimaatdoelen'' te halen, waarbij het maar zeer de vraag is of het enig effect zal hebben. Zeker aangezien enorme landen met miljoenen inwoners, o.a. de USA en Brazilië, hebben aangegeven die niet al te serieus te nemen. Het besluit van onze regering lijkt echter vast te staan.

Overstappen

Juist omdat de prijzen zo sterk omhoog gaan, kan het lonen om over te stappen van leverancier. Een goed alternatief is je gas en licht af te nemen van een lokale energiecoöperatie zonder winstoogmerk.